Trufle to grzyby, które obecnie stanowią luksusowy składnik kulinarny na całym świecie. Mają wyjątkowy smak, a ich uprawa jest dość skomplikowana, dlatego nie należą do najtańszych. Ich ceny zaczynają się od kilku tysięcy euro za kilogram, a kończą na gigantycznych sumach. W takim razie, ile może kosztować najdroższa trufla na świecie? Na pewno wiele więcej, niż może się nam wydawać.
Dlaczego cena trufli jest tak wysoka?
Cena trufli zależna jest od kilku czynników. Jednym z najbardziej znaczących jest niepowtarzalny smak oraz aromat. Kolejnym to, że są trudne do znalezienia, a ich uprawa jest niestety bardzo trudna. Ze względu na wysoką cenę rzadko goszczą na naszych stołach, niemniej na świecie jest wiele osób, które mają je w swojej kuchni.

Jaka jest najdroższa trufla na świecie?
Trufle to najdroższe grzyby świata, które są warte tysiące. Ich rodzajów jest bardzo dużo, choć nie wszystkie z nich są jadalne. Do najbardziej cenionych, które są warte wszystkich pieniędzy należy biała trufla z Alby oraz czarna trufla z Périgord, których ceny zależne są od gramatury.