Patelnia tytanowa zyskuje coraz większe uznanie, zarówno w domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie, gdyż można na niej smażyć, dusić i piec, ale nie tylko delikatne potrawy. Bowiem pozwala na przygotowanie wielu różnorodnych dań, które dzięki niej uzyskają idealny efekt kulinarny. Ale, czy smażenie na patelni tytanowej jest zdrowe? O tym już za chwilę.
Jakie zalety ma patelnia z tytanu?
Patelnia wykonana z tytanu jest przede wszystkim bardzo trwała. A, to oznacza, że przy odpowiedniej pielęgnacji może służyć przez długi czas. Co, więcej jest także odporna na korozję i odkształcenia oraz posiada zdolność do doskonałego przewodzenia ciepła – szybko i równomiernie rozgrzewa się. Ponadto jest łatwa w czyszczeniu – można ją myć nie tylko ręcznie, ale i w zmywarce, co dla wielu osób jest ogromnym ułatwieniem. Tytanowa patelnia jest wielozadaniowa, dzięki czemu zapewnia wygodę w kuchni. Zatem jej wybór jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
Czy smażenie na patelni tytanowej jest zdrowe?
Patelnie tytanowe nie wchodzą w reakcję z żywnością, dzięki czemu są bezpieczne w użyciu. Mają one, nawet pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż można na nich smażyć bez tłuszczu. Pozwalają na przygotowanie lekkostrawnych potraw, które będą miały nie tylko wyśmienity smak, ale i doskonałą jakość. Naczynia z tytanu to bardzo dobry sprzęt kuchenny, który dba o zdrowie domowników, a także sprawia, że gotowanie staje się łatwe i przyjemne.


Patelnia z tytanu – jaką wybrać?
Na pewno tą, która będzie miała odpowiedni rozmiar – będzie można w niej przygotować mniejszą lub większą ilość potraw, wysokiej jakości powłokę, a także będzie wygodna w użyciu. Dodatkowo patelnia tytanowa powinna pochodzić od dobrego producenta, który stworzył ją z myślą o potrzebach i wymaganiach kucharzy. A, jednym z najchętniej wybieranych jest Hestan. Produkty tej marki charakteryzują się wysoką jakością oraz przepięknym designem, dlatego warto wyposażyć nimi swoją kuchnię.
