Garnki miedziane to jedne z najlepszych naczyń, jakich warto używać w swojej kuchni. A, to wszystko za sprawą licznych zalet – zarówno praktycznych, jak i wizualnych, których posiadają naprawdę wiele. Poza wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia, charakteryzują się także wspaniałym designem, dzięki czemu zdobią nasze wnętrze. Ale, czy gotowanie na miedzi jest zdrowe? Tego dowiecie się za chwilę.
Miedziane garnki – szerokie zastosowanie i niezawodność
W garnkach i patelniach z miedzi możemy przygotować mnóstwo różnych dań. Należą do nich nie tylko zupy, ale i potrawy mięsne – duszone i pieczone, a także sosy. Mają one bardzo szerokie zastosowanie, a przy okazji są niezawodne, dlatego wiele profesjonalnych kucharzy nie wyobraża sobie bez nich gotowania.
Miedziane garnki są szczególnie polecane dla osób, które cenią sobie wysoką jakość i lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki nim gotowanie jest bardziej efektywne, a co najważniejsze sprawia ogromną przyjemność, nawet jeśli nie posiadamy szczególnych umiejętności kulinarnych.
Czy gotowanie na miedzi jest zdrowe?
Gotowanie na garnkach z miedzi tak samo, jak na naczyniach ze stali nierdzewnej jest w pełni bezpieczne i ma mnóstwo korzyści zdrowotnych. Co, więcej naczynia te szybko się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło, dlatego jakość i smak potraw zawsze są doskonałe.
Na co dzień garnki miedziane są wykorzystywane nie tylko do użytku domowego. Bowiem bardzo często korzystają z nich profesjonalni kucharze, przygotowujący różne wykwintne dania.
Jak używać i dbać o miedziane garnki?
Aby miedziane garnki przez długie lata zachowywały swoje właściwości, należy ściśle stosować się do zaleceń producenta. Wśród nich jest przede wszystkim to, że nie można ich myć w zmywarce, tylko ręcznie, unikając silnych środków czyszczących. A zaraz po wyczyszczeniu zalecane jest dokładne osuszenie. Kolejną ważną kwestią jest przechowywanie – garnki z miedzi muszą znajdować się w suchym miejscu.